Praktijk Tournesol

Lizan en Henk Zonneveld

Hoogbegaafdheid

 


Heb je het idee dat jij zelf hoogbegaafd bent?

Of heb je dat vermoeden bij je partner of kind?

We nodigen je van harte uit om hierover met ons in gesprek te gaan.

Hoogbegaafdheid is iets dat veel meer voorkomt dan je zou denken. Het is echter niet zo makkelijk te herkennen, omdat er veel gradaties in zijn en vormen waarin het zich voordoet. Zo kan het zijn dat je een hoog IQ hebt en je heel goed kunt leren. Maar wat ook voorkomt, is dat je juist door erg slim te zijn, moeite hebt met het leren zoals dat op scholen wordt aangereikt. Zodra de hoogbegaafdheid wordt herkend en geaccepteerd, kan je leren ermee om te gaan en geeft het heel veel waarde aan het leven. Voor de persoon zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving.


Maar voordat je je lekker in je vel voelt met je hoogbegaafdheid, is het fijn om samen te leren het te herkennen en er vorm aan te geven. Iedereen heeft recht op de aandacht of begeleiding die nodig is een fijn leven te leiden.
Mocht je daadwerkelijk veel herkennen, dan kunnen we je ook doorverwijzen naar experts op het gebied van hoogbegaafdheid. Denk bijvoorbeeld aan begeleiders van "Gelukkig HB"-groepjes (https://gelukkighb.nl) of orthopedagogen die een IQ-test kunnen afnemen. Het laatste is vaak ook een voorwaarde voor het kunnen deelnemen aan hoogbegaafdheidsonderwijs.


Ervaringsdeskundigheid

Wij zijn beiden in ons leven betrokken geweest bij hoogbegaafdheid.
Uiteindelijk bleek dat logisch, omdat wij beiden eigenschappen ervan bij onszelf herkennen. Door ons werk en interesse hebben wij deze eigenschappen steeds weer waardevol kunnen inzetten voor anderen, maar zeker ook voor onszelf.

Henk: ”Ik heb met groepen jonge hoogbegaafden gewerkt en heb zo mijn eigen hoogbegaafdheid meer leren herkennen. Ik realiseer me dat die mij ook in de gelegenheid stelt bij het coachen snel te zien waar begeleiding het meest effectief is. Het fijne is dat je altijd door mij volledig wordt geaccepteerd en ik juist het waardevolle van deze eigenschap zie.”

Lizan: “Ik heb in het directe persoonlijke contact met mensen uit mijn omgeving jarenlang mogen ervaren wat het is om hoogbegaafd te zijn. Daardoor weet ik ook wat de implicaties daarvan kunnen zijn voor het hebben van een relatie en het functioneren binnen een werkcontext. Verder weet ik ook wat het kan betekenen voor de opvoeding van een kind en het zorgen voor passend onderwijs. Ik vind het fijn om in gesprek te kijken hoe jouw situatie is en hoe je daarmee het beste kan dealen in jouw leven.”


Herken je jezelf of een familielid in dit verhaal? En denk je dat we iets voor je kunnen betekenen? Je bent van harte welkom.

Neem contact met ons op of plan direct een vrijblijvend gesprek in.© Praktijk Tournesol I Algemene voorwaarden I Privacyverklaring I Disclaimer